Austin

Nutrition

UNT clarfiat - GHEE

7 April, 2021

In articolul de astazi as vrea sa va povestec putin despre ce optiuni avem atunci cand vrem sa prajim ceva, si aici ma refer la cartofi, carne etc. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt  genul de persoana care sa consume prajeli sau sa le recomande, insa stiu ca majoritatea oamenilor, macar ocazional, consuma prajeli, asa ca vreau sa va sfatuiesc sa folositi cel mai sanatos (daca putem spune asa), produs in care sa prajim.

Când prăjirea se face la temperaturi ce depăşesc 220 de grade Celsius, se produc aşa-numitele peroxidări, reacţii chimice toxice pentru organism.Cel mai folosit ulei pentru prăjit în gospodăriile româneşti rămâne cel de floarea-soarelui, spun specialiştii.

Al doilea in topul preferintelor romanilor este uleiul de masline. El este disponibil pe piaţă în trei variante: extravirgin, virgin şi din turte de măsline (sansa sau pomace). Cel extravirgin devine toxic la temperaturi ridicate, iar celelalte două tipuri pot fi folosite pentru prăjire.

Unul dintre cele mai ieftine uleiuri, cel de rapiţă, are un conţinut scăzut de grăsimi saturate, un punct de ardere ridicat, putând să fie folosit şi la gătit, temperatura de prăjire este importantă: ea nu trebuie să depăşească 180 de grade Celsius.

Totusi, am spuns ca va povestesc despre cea mai buna varianta, aceea este Ghee!

Când prăjirea se face la temperaturi ce depăşesc 220 de grade Celsius, se produc aşa-numitele peroxidări, reacţii chimice toxice pentru organism, mult deasupra temperaturilor de 200-230 °C când încep să fumege majoritatea uleiurilor vegetale. Ghee este deosebit nu doar pentru punctul de fumegare foarte ridicat, ci şi datorită gustului şi aromei foarte deosebite, cu o nuanţă „nucoasă”, uneori chiar un pic afumată. Ghee este o grăsime pură, obţinută direct şi exclusiv din unt. Din păcate, untul ghee se regăsește foarte puțin pe mesele românilor și mulți dintre noi nu știm ce este acesta și la ce se folosește.

Gheea provine din Asia, fiind foarte mult folosită în bucătăria indiană şi în medicina AYURVEDA (cu o vechime de peste 5000 ani), unde este considerată un aliment şi remediu sacru, cu proprietăţi excepţionale asupra sănătăţii.

Gheea se obţine prin fierberea untului. Prin procesare termică se înlătură masa proteică a laptelui, apă, prin evaporare şi alte componente solide, prin spumă care se adună la suprafaţa lichidului cât şi prin depunerile solide de pe fundul tigăii. Se începe prin încingerea unui vas în care am pus untul tăiat în cubuleţe. Vasul trebuie să fie mare! 

Se foloseşte un foc de intensitate medie spre mică şi se amestecă des în untul care fierbe, spumându-se de câte ori este necesar.

La final, atunci când avem un lichid galben, clar, cu depuneri pe fundul oalei, oprim focul, lăsăm câteva minute la răcit şi, când untul clarifiat s-a mai răcit puţin (nu complet, la temperatura camerei), îl turnăm printr-un tifon într-un borcan de sticlă.

Odată ce a fost preparat, untul clarifiat este extrem de stabil, în sensul că, dacă nu intră în contact direct cu apa (de pe lingură, umezeala din atmosferă etc), nu râncezeşte îşi păstrează proprietăţile sute de ani. Tocmai de aceea in India, Ghee este lăsatmoştenire din generaţie în generaţie.

Pentru a o depozita, poţi să alegi frigiderul, fie un loc cu temperatura medie, dar ferit de razele directe ale soarelui.


Ce diferenţiază Ghee de untul normal:


-efecte complexe, multiple şi benefice asupra stării de sănătate a întregului organism,

-tolerat mai bine de către cei care prezintă alergii la produse lactate sau intoleranţă la lactoză,

-prezintă proprietăţi deosebit de valoroase din punct de vedere nutritive faţă de unt,

-nu conţine lactoză şi cazeină,

-poate fi consumată într-o cantitate mai mare decât untul,

-gust mult mai bun,

-punct de fumigaţie mai mare – 252⁰C faţă de unt (120⁰-150⁰C),

-nu dezvoltă substanţe cancerigene prin încălzire, la gătit,

-efect de alcalinizare uşoară, faţă de cel de aciditate produs de unt,

-nu conţine grăsimi hidrogenate/trans, periculoase pentru starea de sănătate a organismului,

-nu are termen de valabilitate,

-nu râncezeşte.

Eu prefer sa imi cumpar untul GHEE de aici. Pe site-ul celor de la Biozilnic, gasiti foarte multe produse interesante iar daca folositi codul : "Anaionita" beneficiati de o reducere de 10%.

Sper ca aceste informatii va sunt de folos si daca aveti intrebari, nu uitati sa ma contactati atat pe pagina de instagram ana.i0nita cat si pe facebook Ana Ionita Nutritie!

Iti recomand si
Blog Preview

Slabeste pentru tine

Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?

Citeste
Blog Preview

Ce, cum si cat mancam in Post?

De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă

Citeste
Blog Preview

Pofta-n cui

Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?

Citeste
Blog Preview

Miere de Manuka

Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.

Citeste
Blog Preview

Untul de arahide

Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.

Citeste
Blog Preview

Sucul de noni

Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.

Citeste
Blog Preview

Intolerante alimentare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.

Citeste

Alatura-te conversatiei

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Lasa un comentariu

Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici