Austin

Nutrition

Sare iodata sau sare roz de Himalaya?

1 July, 2020

Trebuie sa incep prin a mentiona ca un aport prea mare de sare nu este ok pt organism, indiferent ca vorbim de sarea iodata sau cea roz.
Diferenta dintre cele doua este ca cea alba este procesata si contine Iod, si cea roz este neprocesata si contine niste urme de minerale. A se intelege...URME de minerale, adica cantitati mult prea mici pentru a face diferenta.
Daca te bazezi pe sare ca sa iti cresti aportul de minerale, atunci ai o mare problema. Ca si exemplu, Calciul este unul din mineralele ce se gaseste in aceasta sare. Pentru a avea un aport de 1% (unu la suta - ca sa nu se creada ca am inghitit vreo cifra) din necesarul zilnic, va trebui sa serviti 250g de sare roz. Cel mai probabil ati muri de la o asemenea cantitate de sare!
Revenind la urmele de minerale ce se gasesc in aceasta minunata si vestita sare roz, mai putem gasi si elemente periculoase, cum ar fi arsenic, mercur, plutoniu, uraniu....insa si acestea sunt in cantitati mult prea mici pentru a ne face probleme. Daca sarea de masa contine pana la 99,9% clorura de sodiu, sarea roz de Himalaya contine doar 87% de clorura de sodiu, in rest contine minerale.

Ce vreau sa mai mentionez este ca aceasta sare roz nu contine urme semnificative de Iod, un nutrient esential deoarece este o componenta importanta a hormonilor tiroidieni, un aport insuficient ducand la hipotiroidism sau la gusa. De asemenea el este esential si pt femeile gravide, pentru a ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului.
Suplimentarea cu iod si momentul in care guvernele lumii au hotarat sa suplimenteze alimentatia cetatenilor cu Iod, mai exact cu iodul din sare, a aparut in anii 50, cand mai toata populatia globului era deficitara. Si in zilele noastre, tarile ce nu au adoptat aceasta lege au probleme in continuare cu deficienta de iod.
Dacă vrei să cumperi în continuare sare roz de Himalaya, nicio problemă, doar să ții minte ca nu e mai benefica decât sarea albă, normală și plictisitoare. Și fără nicio supărare, dar chipsurile, popcornul sau batoanele de ciocolată cu sare de Himalaya nu sunt alimente mai sănătoase.

Ca si concluzie, daca alegeti sarea roz pentru ca va aduce vreun beneficiu, va inselati amarnic. Nu spun ca este rea, insa nu este nici pe departe atat de buna precum se spune.

Sarea roz te ajuta sa respiri mai bine??

Nu te aștepta ca lămpile cu sare roz sau camerele cu sare să te vindece de astm. „În Europa de Est și Rusia, oamenii au tot coborât în peșteri, pentru a-și trata bolile respiratorii, dar nu prea avem date riguroase despre asta”, spune Maureen George, profesor asociat de la Columbia University's School of Nursing. „Dacă aerul conține cristale microscopice de sare, asta ar putea schimba mucoasa din plămâni și cauza tuse, lucru pe care unii îl consideră dăunător pentru astm, deși alții spun că-i ajută să se simtă mai bine”, spune ea. Cu toate astea, orice fel de beneficii ar fi doar temporare.

Există un studiu din 2016, publicat în jurnalul Pediatric Pulmonology, care a descoperit că starea copiilor cu astm chiar s-a îmbunătățit ca rezultat direct al sesiunilor de „haloterapie”, adică timp petrecut într-o cameră de sare. Chiar și așa, Maureen punctează că studiul a folosit doar copii cu astm moderat, care nu aveau nevoie constant de un tratament cu inhalator, iar rezultatele au fost analizate imediat după sesiuni. „Nu înseamnă mare lucru că fix după terapie copiii s-au simțit mai bine”, spune ea, dar „nu avem studii riguroase pe termen lung sau cu eșantioane mai mari”. Ba mai mult, pentru beneficiile respirației, ar trebui ca particulele de sare să fie în aer, iar o lampă de noptieră din sare roz cu siguranță nu va produce acest rezultat.


Majoritatea remediilor cu sare de Himalaya nu sunt dăunătoare (mai puțin apa cu sare). Însă posibil să fii afectat financiar dacă mai dai banii pe condimente și snacksuri la suprapreț sau alte produse inutile. Serios, nu te ajută cu nimic, chiar dacă e roz și cică din Himalaya.

Apropo, mai bine zis, de pe lângă munții Himalaya. Majoritatea sării roz provine dintr-o mină deținută de guvernul pakistanez, la sud de munții faimoși. Mina de sare Khewra a devenit o atracție turistică, deși istoria sa e una violentă.


Ne place sa credem in alimente miraculoase, insa din pacate, din nou, e doar o strategie buna de marketing

Iti recomand si
Blog Preview

Slabeste pentru tine

Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?

Citeste
Blog Preview

Ce, cum si cat mancam in Post?

De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă

Citeste
Blog Preview

Pofta-n cui

Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?

Citeste
Blog Preview

Miere de Manuka

Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.

Citeste
Blog Preview

Untul de arahide

Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.

Citeste
Blog Preview

Sucul de noni

Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.

Citeste
Blog Preview

Intolerante alimentare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.

Citeste

Alatura-te conversatiei

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Lasa un comentariu

Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici