Sandwich sanatos
2 July, 2020
Combinațiile mele preferate sunt guacamole+ou/mozzarella+legume(dar mai ales roşii) şi Făgăraş 3%+ou+praf chilli+legume.
Avocado toast e „vedetă” cam peste tot: restaurante, cafenele, feed-urile vedetelor...s-a ajuns așa de rău încât, în acest an, doi dintre clienții mei m-au întrebat - „trebuie să mănânc avocado pentru a slăbi? mie nu îmi place”. Răspunsul e simplu: nu, nu trebuie să mănânci dacă nu îți place.
Majoritatea nu am crescut cu avocado toast și suntem sănătoși. De aceea, nu trebuie să uităm că avem și alte variante. Este la fel de bine să alegem și varianta cu unt. Un pachețel de 10g unt nu are cu mult mai multe grăsimi saturate decât avocado (da, avocado nu are doar grăsimi nesaturate).
Într-adevăr, avocado conține mai multe fibre, fiind un fruct, dar asta nu înseamnă că nu putem adăuga niște legume lângă acea felie de pâine cu unt pentru a beneficia de efectul fibrelor alimentare+vitaminelor.
Inca un aliment important este painea. Aseara am citit un articol care susținea faptul că nu există diferențe considerabile între cele două tipuri de pâine ALBA respectiv INTEGRALA.
Într-adevăr, nu există diferențe considerabile din punct de vedere CALORIC, valorile fiind apropiate. Diferențele majore sunt în cazul conținutului în fibre(aproximativ de 3 ori mai mare în cazul pâinii integrale), al indicelui glicemic(mai scăzut în cazul pâinii integrale, are un efect cu impact mai redus asupra glicemiei) și al micronutrienților( pierderi în special de vitamina E, B6, B1, B2, fier și magneziu în cazul pâinii albe).
Mai mult, pierderile înregistrate sunt deseori substituite cu ingrediente precum dextroza sau uleiul de palmier adăugate în compoziția pâinii albe. Dacă veți cumpăra o pâine integrală cum este cea de la VelPitar (grâu întreg), de exemplu, veți vedea că aceste ingrediente nu se regăsesc pe listă.
Din punctul meu de vedere, este mult mai bine să consumăm pâine integrală, în detrimentul celei albe, dacă ne pasă și de starea de sănătate. Dacă ne pasă doar de calorii, o putem alege pe oricare.
- Trebuie să optăm întotdeauna pentru o pâine din făină integrală! Atenţie la etichetele unor produse care sunt prezentate ca fiind integrale… este important să observăm din ce fel de ingrediente este alcătuit un produs, aşadar putem afla, de exemplu, dacă pâinea respectivă conţine aditivi nesănătoşi – celebrele E-uri -, coloranţi sau conservanţi. Evităm acea pâine care are ca prim ingredient component făina albă din grâu.
- Nu uităm niciodată de legume! Legumele adaugă atât valoarea nutritivă de care avem nevoie, precum şi gust şi prospeţime. Câteva frunze de salată verde, roşiile, ardeii sunt doar câteva dintre alegerile bune pe care le putem face în acest sens.
- Alegem proteine slabe! Căutăm tipuri de carne slabă, sănătoasă şi bogată în proteine benefice organismului: felii de piept pui sau curcan la grătar, bucăţi de peşte la grătar sau chiar file de somon. Deasemenea putem sa optam pentru branzeturi sau chiar si tofu! La fel de bine se poate adauga hummus, pate de linte sau de fasole.
- Spunem NU hotărât sosurilor! Aşadar, maioneza sau ketchup-ul nu reprezintă alegeri bune atunci când vorbim despre un sandwich sănătos. Acestea nu conţin nutrienţii de care corpul nostru are nevoie, din contră, vin cu un conţinut mare de grăsimi săturate, dar şi zahăr. O linguriţă de sos pesto este o alegere mai bună, dacă dorim o consistenţă uşor cremoasă.
Sper ca acest articol a venit in ajutorul vostru!
Iti recomand si

Slabeste pentru tine
Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?
Citeste
Ce, cum si cat mancam in Post?
De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă
Citeste
Pofta-n cui
Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?
Citeste
Miere de Manuka
Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.
Citeste
Untul de arahide
Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.
Citeste
Sucul de noni
Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.
Citeste
Intolerante alimentare
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.
Citeste
Alatura-te conversatiei
Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
Lasa un comentariu
Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici