Pofta-n cui
12 June, 2019
Astazi vorbim despre pofte.
De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food? Aceste pofte sunt semne prin care organismul iti transmite ca ai anumite carente de vitamine sau minerale. In timp mi-am dat seama ca poftele ciudate cu care ma luptasem de-a lungul vremii nu erau deloc alegeri intamplatoare ale organismului meu. Ba chiar ele vorbeau clar despre starea mea din acele momente, fara ca eu sa constentizez. Pofta este atunci cand papilele tale gustative vor sa simta acea gogoasa pufoasa sau acel intepat pe limba de la acid. Pofta nu are nici o legatura cu foamea.
Pofta de dulce sau de fast food
Pofta de ceva dulce sau de fast food apare cand scade nivelul glucozei in sange, generat de lipsa de Omega 3. Organismul iti va cere sa consumi dulciuri pentru restabilirea nivelului optim al glicemiei. Insa deserturile iti vor da energie doar pentru scurt timp, dupa care nevoia de zahar va reveni. O sursa sanatoasa de Omega 3 poti gasi intr-o mana de nuci, migdale sau o portie de peste, fructe de mare. Dulciurile le poti inlocui cu fructe proaspete, acestea contin zaharuri naturale, care se elibereaza treptat in sange.
Pofta de covrigei sau de chipsuri (pofta de sarat)
Inseamna ca treci printr-o perioada stresanta. Glandele suprarenale secreta mai mult cortizol (hormonul stresului). In loc sa te refugiezi in alimente sarate, inlocuieste-le cu unele bogate in vitamina C: citricele sau legume verzi. Acestea contin mineralele care asigura buna functionare a glandelor mentionate anterior.
Pofta de cafea
Pofta de cafea e semnul unei carenţe de fosfor, fier ori sare. În astfel de cazuri, se recomandă consumul de ouă, peşte, ficat sau carne de pasăre.Uneori o durere de cap poate fi potolita tocmai cu cafeina. O cana de cafea iti stimuleaza circulatia, te scapa de un mic episod depresiv si te revigoreaza pentru a face fata mai bine muncii, scapandu-te de migrene. In plus, mareste efectul calmantelor luate.
Pofta de ciocolata
Cand nu rezisti fara o patratica de ciocolata, inseamna ca ai insuficiența de magneziu. Ciocolata este bogata in acest mineral, cu rol esential in menținerea elasticitatii vaselor de sange si in furnizarea de energie. Te poti bucura in continuare de gustul ciocolatei atat timp cat nu nu esti la dieta, nu depasesti doua bucatele pe zi si inlocuiesti ciocolata cu lapte sau cu alte arome cu cea neagra. Alte surse sanatoase de magneziu sunt bananele si semintele de dovleac.
Pofta de bauturi carbogazoase
Te-ai intrebat de ce poftesti la sucuri acidulate? Organismul tau este deshidratat, iar acidul este asociat, la nivel cerebral, cu senzatia de hidratare. Evita astfel de sucuri, deoarece contin cafeina si zahar care contribuie, de fapt, la deshidratare! Poti, in schimb, sa bei apa minerala, de preferinta carbogazeificata, bogata in substante minerale.
Pofta de paine, paine prajita
Ai nevoie de azot pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe, nuci. Atunci cand femeile adopta diete sarace in grasimi, adesea tanjesc dupa carbohidrati. Deci, in timp ce tonele de legume pe care le consumi iti aduc o cantitate mare de vitamine, corpul tau nu are suficienta energie. Asa apar temutele pofte… Dr Sohere spune: “Pofta de carbohidrati se datoreaza adesea lipsei de proteine si de fibre si fluctuatiilor nivelului de zahar din sange. Alimentele care contin amidon ar trebui sa constituie o treime din totalul alimentelor consumate. Renuntati la carbohidratii rafinati si alegeti mancaruri care va tin de foame pentru mai mult timp. Echilibrati-va mesele cu grasimi sanatoase, gatind cu ulei de masline si ulei de cocos si mancand nuci si avocado.”
Pofta de condimentat
Daca esti adeptul devizei „cu cat mai iute, cu atat mai bine”, poate fi vorba, din nou, de faptul ca papilele gustative de pe limba ta si-au pierdut sensibilitatea, fiind nevoie de din ce in ce mai multa iuteala pentru ca pofta sa fie satisfacuta.
Daca, insa, dintr-o data simti nevoia de ceva picant, fara ca aceasta sa fie o regula, s-ar putea sa ai o infectie in organism si chiar dureri. Ardeiul iute si alte ingrediente ce fac mancarea picanta au si proprietati antiinflamatorii. De fapt, exista chiar medicamente pe baza de ardei pentru inflamatii.
Nevoia de ceva iute, care sa contina capsaicina, apare cand organismul simte nevoia de a se racori. Capsaicina stimuleaza receptiorii caldurii din gura si pe cei ai membranei nazale, corpul transpirand si ajutandu-ne sa ne simtim mai bine.
Pofta de acru
Dacă îți este poftă de ceva acru înseamnă că nu ai o alimentație corectă, echilibrată. Ai o cantitate redusă de acid gastric, iar organsismul îți cere ceva acru. Mai poftă de acru când ai o imunitate scăzută, intoxicații, lipsa unei cantități suficiente de vitamina C. Mai poate fi vorba și de un deficit de enzime la nivelul ficatului sau de un dezechilibru ușor al tiroidei. Pentru a remedia problema poți consuma murături, semințe, alune, fructe.
Iti recomand si

Slabeste pentru tine
Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?
Citeste
Ce, cum si cat mancam in Post?
De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă
Citeste
Miere de Manuka
Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.
Citeste
Untul de arahide
Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.
Citeste
Sucul de noni
Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.
Citeste
Intolerante alimentare
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.
Citeste
Alatura-te conversatiei
Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
Lasa un comentariu
Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici