Pastila de slabit: mit sau realitate
6 January, 2020
Conform ultimilor studii, cel mai adesea cad în capcana „pastilelor pentru slăbit” tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani. Peste 150 de milioane de americani le folosesc anual, astfel că medicina alternativă s-a transformat într-o afacere de 34 de miliarde de dolari. Criticii spun însă că majoritatea suplimentelor nu sunt monitorizate, iar asta poate duce la riscuri uriaşe. Potrivit unui studiu din 2015, publicat în New England Journal of Medicine, afecţiunile provocate de suplimente dietetice duc la peste douăzeci de mii de urgenţe anual, în State. Majoritatea cauzează afecţiuni ale inimii. Suplimentele nu au nevoie de aprobarea FDA pentru a fi vândute. Potrivit unui raport al Consumer Reports, asta înseamnă că oricine poate fabrica pastile pentru dietă, indiferent dacă acestea conţin sau nu ingrediente periculoase. Potrivit unui articol publicat în 2014 în New England Journal of Medicine, în peste cinci sute de suplimente fără prescripţie au fost găsite ingrediente farmaceutice sau înlocuitori, asta din cauza monitorizării deficitare. În presă au apărut tot felul de poveşti îngrozitoare despre efectele adverse ale acestor produse. Dr. Pieter A. Cohen, asistent profesor la Harvard Medical School, a explicat pentru New York Times că e ceva obişnuit ca producătorii de suplimente să folosească chimicale sintetice în produsele lor. „Apoi le maschează cu numele unor plante obscure, ca să dea impresia că sunt extracte naturale.”
În America, industria produselor pentru slăbit scoate un profit enorm.
Noţiunea de „pastile pentru slăbit”, dincolo de noţiunea medicală, cuprinde o serie de suplimente, diuretice, purgative etc. şi nu există nicio condiţie medicală asociată obezităţii, în care astfel de „pastile” să fie recomandate”. În lumea medicilor, noţiunea de „pastile pentru slăbit” este imediat demontată. De ce? Pentru că cel mai adesea prin acţiunea acestora se încearcă să se obţină o scădere ponderală imediată prin pierderea de lichide (diuretice, purgative) sau prin creşterea metabolismului organismului (hormonii tiroidieni). Fiecare dintre aceste medicamente au o posologie (n.r.: doza unui medicament de luat în cursul unui tratament) clară şi nicăieri în prospectul acestora nu este trecută indicaţia pentru obezitate.
Deci majoritatea produselor sunt fie goale, fie niște cocktail-uri de substanțe periculoase și eventual diuretice.
Diureticele sunt substanțe care stimulează procesul de formare a urinei și eliminarea acesteia. Practic, dacă nu ajungi să ai cancer gastric sau alte afecțiuni, poți pierde 2-3 kilograme pe cântar, dar din păcate vor fi doar apă. Această „joacă” cu pompa de Na / K poate avea urmări foarte grave, de exemplu se poate ajunge la blocaj renal.
Un produs pe care l-am văzut menționat într-o postare a fost HCG….acestă este un hormon secretat în sarcină la începutul trimestrului 2. De ce ai umbla la echilibrul hormonal pentru pierderea a 2 3 kilograme? Oricum le vei pune înapoi în maxim 2 săptămâni. Vei slăbi mai multă masă musculară și mai puțin țesut adipos.
O sa incerc sa explic mai jos slabitul in cifre, ca sa intelegeti de ce nu trebuie sa va lasati pacaliti!⠀
⠀
Slabitul nu este atat de simplu sau atat de exact ca un calcul matematic pentru ca nici noi nu suntem roboti. Ce stim exact este ca pentru a da jos 1 kg de grasime va trebui sa ardem 7700 de kcal. Daca vei avea un deficit caloric de 500 kcal pe zi in mod normal ar trebui sa dai jos 1 kg in 16 zile. Bineinteles, asta teoretic, pentru ca in realitate lucrurile sunt putin mai complicate si cifrele pe care le vei vedea pe cantar nu vor fi la fel ca cele de pe hartie. Uneori e posibil sa fie mai mult, asta pentru ca pierzi si apa atunci cand slabesti, cel putin in prima perioada, poate si ceva masa musculara, daca nu ai un aport suficient de proteina. Alteori e posibil sa pierzi mai putin pe cantar, poate de la retentie de apa, poate de la un atrenament mai greu, ai ars mai putin fara sa iti dai seama, micsorandu-se astfel deficitul. Am scris acest articol pentru a va demonstra ca este mult mai greu sa slabesti decat probabil realizati (si ma refer la pierdere in masa de grasime, care ar trebui sa va intereseze, nu la pierderea in greutate ce include si altele in afara de grasime), si ca ar trebui sa va setati obiective realizabile.
Știu, slăbitul este un lucru dificil!
Dar nu merită să ajungi prin spitale cu diferite diagnostice oribile pentru a pierde câteva kilograme sau este posibil să nu pierzi nici 4 grame! Tot ce vei pierde cu adevărat este sănătatea.
Sunt de acord cu suplimentarea unei l-carnitine sau un eventual fat burner, dar acestea nu vor face minuni dacă nu respecți un regim alimentar bine organizat.
Nu există soluții satisfăcătoare pentru surplusul de greutate în-afară de echilibrul alimentar, mișcare dozată și odihnă.
Cele mai bune ”pastile de slăbit” sunt alimentele care se iau pe post de nutrienți în 3 mese principale pe zi, alături de 1-2 gustări ușoare. Să dăm uitării noțiunii ”medicamente de slăbit”… fie ele pastile naturale de slăbit, pastile de slăbit în farmacii sau diferite ceaiuri. Să ieșim din minciuna cea mare de a obține un rezultat cu orice preț.
Faceți totul treptat și cât mai SIMPLU!
Nu căutați metode rapide care vă pot pune sănătatea în pericol!
Iti recomand si

Slabeste pentru tine
Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?
Citeste
Ce, cum si cat mancam in Post?
De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă
Citeste
Pofta-n cui
Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?
Citeste
Miere de Manuka
Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.
Citeste
Untul de arahide
Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.
Citeste
Sucul de noni
Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.
Citeste
Intolerante alimentare
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.
Citeste
Alatura-te conversatiei
Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
Lasa un comentariu
Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici