Mituri in nutritie
20 May, 2021
Atunci când spui carbohidrați, te gandesti la pâine, paste, pizza și dar în aceeași „clasă” intră mult mai multe alimente, cum ar fi fibrele alimentare care sunt o categorie de carbohidrați ce se regasesc in cereale integrale, fructe si legume si sunt esențiale pentru sanatatea sistemului digestiv!
Există doua tipuri de carbohidrați, în funcție de compoziția si impactul lor asupra glicemiei: simpli si complecși.
Carbohidrații complecși (sau cei buni) contin fibre și sunt glucide cu eliberare lenta (adică se absorb mai lent și astfel ai mai mult timp senzația de sațietate, dar și mai multă energie pe parcursul zilei). În această categorie intra cerealele și pastele integrale, painea integrală, lintea, fasolea și cartofii etc.
Carbohidrații simpli (sau cei „răi”) sunt cei care provin din alimente procesate, din care au fost eliminate fibrele, nu mai au vitamine și minerale. Organismul le absoarbe rapid si apoi se depun sub forma de grăsime. Influențeaza negativ glicemia (determinand creșteri apoi scaderi bruște), asa încat si senzația de foame revine mai repede. În aceasta categorie intra zahăarul rafinat (prăjituri si alte produse de cofetarie, de patiserie), dar si băuturile carbogazoase, painea alba si orezul.
Adica, promotorii acestei teorii spun ca daca vei manca proteine impreuna cu carbohidrati, corpul tau nu le va putea digera. Argumentul lor este ca enzimele necesare pentru a procesa proteinele si carbohidratii se anuleaza una pe cealalta si impiedica in acest fel digestia ambelor.
Este ca si cand ai spune ca organismul nostru a fost construit perfect sa indeplineasca o gramada de functii in acelasi timp (respiratie, circulatie, gandire etc.), dar nu si digeratul a doua alimente diferite in acelasi timp.
Ca sa intelegi mai bine, hai sa iti explic pe scurt cum se petrece digestia: Prima oprire dupa mestecarea si inghitirea alimentelor este in stomac, ajunse aici, contractiile stomacului transforma toata mancarea intr-o substanta numita chymus, apoi, hrana partial digerata este trimisa spre intestinul subtire unde are loc absorbtia nutrientilor. Pancreasul elibereaza apoi enzimele necesare digestiei proteinelor, carbohidratilor si grasimilor (acestea sunt pepsina, amilaza si lipaza). Procesul de digestie este continuat cu ajutorul enzimelor din sucul pancreatic prin desfacerea zaharidelor in molecule si mai mici.
Cele trei enzime cu ajutorul carora corpul tau proceseaza proteinele, carbohidratii si grasimile se elibereaza simultan indiferent de ce ai mancat. Adica fie ca mananci o bucata de piept de pui (proteina) sau o lingurita de zahar (carbohidrati simpli), corpul tau va elibera toate enzimele care ajuta la digestia atat a proteinelor, grasimilor.
Apoi, fiecare enzima isi duce sarcinile la indeplinire, Asadar, corpului tau are cu ce sa absoarba un macronutrient indiferent daca mananci un singur aliment, sau impreuna cu altele.
Samburele de adevar de unde a pornit totul este ca : carbohidratii nu pot fi digerati in mediul acid necesar digestiei de proteine. Este adevarat ca un mediu acid in stomac poate interfera cu functia amilazei (enzima care ajuta la descompunerea carbohidratilor). Totusi amilaza pancreatica eliberata in intestinul subtire este atat de puternica, incat poate sa digere carbohidratii indiferent cat de acid este mediul.
In concluzie, este ok sa combini proteinele cu carbohidratii si poti sa mananci linistita carne si cartofi la aceeasi masa.
Fibrele sunt fibre si, indiferent de unde provin, sunt benefice pentru digestia tuturor nutrientilor, fie ca sunt proteine, grasimi sau carbohidrati. Mai mult, fermentatia alimentelor nu se petrece in stomac, ci in intestinul gros. Aceasta nu are legatura cu combinatul alimentelor, ci se petrece in urmatoarele situatii:
1. ai mancat prea multe alimente bogate in fibre;
2.alimentele pe care le-ai mancat nu au fost pastrate suficient timp in stomac;
3. au fost eliberate prea repede si enzimele digestive din intestinul subtire nu au apucat sa isi faca treaba;
In plus, faptul ca fibrele (din fructe sau legume) fac ca alimentele sa stea mai mult in stomac sau intestinul subtire, este un lucru bun. In acest fel, ofera suficient timp pentru secretia sucurilor intestinale si absorbtia nutrientilor.
Am stabilit ca dietele restrictive nu sunt cheia catre succes. Insa ce functioneaza? Moderatia este cuvantul cheie. Este recomandata informarea corecta inainte de a schimba alimentatia si intotdeauna apelarea la specialisti. Un plan alimentar corespunzator este unul personalizat in functie de obiective, varsta, sex, afectiuni medicale, si nu in ultimul rand, de preferintele alimentare!
- Opteaza pentru fructe si legume proaspete, ideal locale si de sezon. In extra-sezon acestea sunt culese mai devreme, racite si incalzite, ceea ce le ia din gust. De asemenea, daca sunt de import, dureaza mai mult pana cand ajung la noi pe piata, astfel ca isi pierd parte gust si din nutrienti.
Pentru proteine, alegeti carne slaba (pui, peste muschiulet de porc) si oua proaspete.
-Lactatele cu continut redus de grasimi (in mod natural), de preferat cele fermentate (iaurt, kefir, lapte batut, sana). Asta inseamna ca branza topita, cascavalul sau variantele de lapte sau iaurt cu adaos de fructe, zahar sau dulceata se consuma mai cu prudenta, spre deloc.
-Se recomanda si alimente precum nucile (romanesti, alune, caju, migdale) si semintele (in, susan, floarea soarelui, dovleac), insa crude si simple fara alte adaosuri.
-Superalimentele iarasi ajuta extrem de mult la o stare de sanatate mai buna – de la prafuri cum ar fi spirulina, chlorella, iarba e grau, maca, la germeni si vlastari (care contin multe proteine, fibre, grasimi sanatoase si minerale).
-Alege gustari sanatoase cum ar fi fructele proaspete, fructele uscate (caise, smochine, curmale, goji) dar cu masura, legumele, nucile sau iaurturile simple.
-In varful piramidei se afla carnea rosie, painea si pastele din faina alba, untul si margarina, dulciurile su bauturile pe baza de zahar, cartofii si orice alte produe rafinate (semi-preparate, conserve, mezeluri, alimente cu ingrediente despre care nu ai auzit sau al caror nume nici nu poti sa il pronunti, etc.).
-Evita consumul de alcool, fumatul si renunta la orice alte astfel de vicii. Nu te pacali singur spunandu-ti ca o alimentatie sanatoasa compenseaza efectele nocive pe care acestea le au asupra corpului.
Daca poti incearca sa cumperi alimente bio, organice sau traditionale din surse sigure care nu au folosit insecticite, pesticide, furaje chimice, hormoni de crestere si alte practici nocive.
Parearea mea ? NU există detox, pentru că nu există toxine. „Tocmai ce s-a luat un Premiu Nobel pentru medicină, la sfârşitul lui 2016, pentru un studiu care demonstrează că celula se curăţă de către ea însăşi! Nu există o formulă chimică a acestor toxine. Nu se cunoaşte toxina x sau toxina y…”.
În schimb, oamenii sănătoși elimină prin piele, plămâni, rinichi și tubul digestiv, deșeuri sub forma transpirației, a dioxidului de carbon, a urinei și a transpirației. Mai mult, aceste sisteme sunt atât de bine perfecționate, încât nu le putem influența.
Organismul nostru nu are nevoie de vreun ajutor pentru a scăpa de toxine. Atâta timp cât nu consumăm în exces alimente sau băuturi periculoase (cum ar fi de pildă alcoolul), ficatul, rinichii, sistemul nostru digestiv, plămânii și pielea vă vor „detoxifia” în mod natural, fără a avea nevoie de vreo intervenție.
Iar atunci când luăm, de pildă, o doză mai mare de vitamina C decât are nevoie organismul, bând conștiincioși multă apă cu lămâie, așa cum suntem sfătuiți colo și dincolo, excesul este pur și simplu eliminat, cu ajutorul rinichilor.
Iti recomand si

Slabeste pentru tine
Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?
Citeste
Ce, cum si cat mancam in Post?
De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă
Citeste
Pofta-n cui
Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?
Citeste
Miere de Manuka
Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.
Citeste
Untul de arahide
Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.
Citeste
Sucul de noni
Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.
Citeste
Intolerante alimentare
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.
Citeste
Alatura-te conversatiei
Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
Lasa un comentariu
Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici