Austin

Nutrition

Combinarea alimentelor

1 July, 2020

Exista atatea mituri in nutritie incat pare ca orice facem tot nu o scoatem la capat. Insa unul dintre cele mai propagate este cel legat de combinarea corecta a alimentelor. De la medicina Ayurveda si pana in prezent exista multi adepti care considera ca alimentele trebuie mancate doar in anumite combinatii si doar in anumite momente ale zilei. Principalele  argumente sunt ca anumite tipuri de hrana cer un nivel diferit de pH pentru a fi digerate corespunzator si ca au timp diferit de digestie.

Cine nu a primit vreodata sfatul de a nu combina proteinele cu carbohidratii (de exemplu carne cu cartofi) pentru ca sunt greu de digerat si scad astfel absorbtia de nutrienti? Sau ca mixul asta de alimente sta mai mult timp in tractul intestinal si poate duce la gaze, balonare si la acumularea de toxine din simplul fapt ca mancarea nu tranziteaza suficient de repede corpul?

Adevarul e e ca al nostru corp este mult mai complex si inteligent decat atat. Este un oarecare adevar in afirmatia ca daca mancam carbohidrati singuri ei se digera mai repede insa nu pentru ca lipseste aciditatea din stomac. Acidul din stomac este secretat in momentul in care mancam orice fel de mancare. Corpul nu stie ca va primi proteina sau carbohidrati asa ca el incepe sa secrete acid clorhidric (necesar pentru digestia proteinei) inca de cand mirosim un aliment.

Acum ca am stabilit asta sa vedem ce se intampla mai departe. Am vazut ca stomacul este acid inainte ca mancarea sa ajunga acolo, indiferent de ceea ce mancam. Dupa ce bolul alimentar (denumit acum chim gastric) ajunge in intestinul subtire, pancreasul va elibera propriile lui enzime digestive care, impreuna cu bicarbonatul, vor neutraliza aciditatea stomacului si astfel incepe descompunerea carbohidratilor si grasimilor. Culmea e ca pancreasul elibereaza aceste enzime in functie de cat de acid este chimul ajuns in intestinul subtire. Deci cu cat avem mai multa proteina la masa, cu atat mai alcalin va fi raspunsul pancreasului. Asta inseamna ca mancand carbohidrati si grasimi impreuna cu proteine crestem capacitatea digestiva a intestinului subtire nu o scadem.  Total invers de cum zice legenda, nu?
Haideti sa o luam logic: sa pornim de la ideea cum ca nu este bine sa combinam mai multi macronutrienti la aceeasi masa. Pai aproape toate alimentele sunt o combinatie intre 2 sau 3 macronutrienti. Chiar si pieptul de pui are putina grasime, asadar avem deja 2 macronutrienti, adica exact cei pe care “specialistii” ne spun sa nu le combinam. Daca ar fi fost vreo samanta de adevar in ceea ce spuneau, am fi avut maaari probleme digestive chiar dc am fi mancat piept de pui simplu. ⠀

Singurul studiu care s-a facut si are legatura cu aceste combinatii alimentare, este Golay et al. (2000), in care s-au luat doua grupuri, unul ce a tinut cont de aceste combinatii, si unul ce nu a tinut cont, s-au egalat caloriile (1100 kcal), si dupa 6 sapt concluziile au fost ca nu exista nicio diferenta intrei cei care au tinut cont de combinatii si cei ce nu.

Intr-adevar, asa cum am spus, daca vom manca doar carbohidrati la masa ei vor sta mai putin timp in tractul intestinal si vor ajunge mai repede in circuitul sangvin. Insa asta nu e neaparat bine pentru ca ni se va face foame foarte repede si vom ajunge una doua la frigider. Ceea ce sigur nu vrem. Pe langa asta, a manca doar carbohidrati la o masa este o idee extrem de proasta pentru cei ce au rezistenta la insulina sau probleme de glicemie. Daca adaugam grasime si proteine acestor carbohidrati (inclusiv fructelor) raspunsul glicemic va fi total diferit si vom preveni astfel o crestere brusca a cantitatii de zahar din sange.

Nemaivorbind ca anumiti nutrienti (vitaminele liposolubile) se absorb mai bine daca se combina cu grasime. Asa ca daca mancam fructe sau legume singure e posibil sa nu beneficiem din plin de tot complexul de nutrienti pe care i-am obtine daca am adauga o sursa de grasime langa.

Sunt multe de spus aici si deja simt ca m-am intins prea mult si poate am ajuns in discutii prea tehnice dar ca gand de final vreau doar sa va spun ca e ok sa mananci din toate grupele alimentare la o masa insa cu siguranta nu in orice cantitate. Singurul mod prin care digestia poate fi ingreunata este daca facem excese(sau daca consumam alimente prajite în foarte mult ulei). Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu această asociere..ci doar cu faptul ca am mancat prea mult...daca ne portionam corect mancarea(si o gatim prin metode care nu folosesc mult ulei), nu vom avea stări de balonare si greata

Daca aveti intrebari referitoare la asta raspund cu drag.

Iti recomand si
Blog Preview

Slabeste pentru tine

Mancam pentru că ne este într-adevar foame sau pentru ca simtim emotii pozitive sau negative pe care nu le intelegem si nu le putem controla şi ne găsim un refugiu în mancare?

Citeste
Blog Preview

Ce, cum si cat mancam in Post?

De mâine intrăm in Postul Crăciunului. Multă lume ține Postul în totalitate. Dacă mă întrebați pe mine nu toți suntem pregătiți pentru acest tip de alimentație și nu toată lumea poate “să postească”: dacă

Citeste
Blog Preview

Pofta-n cui

Astazi vorbim despre pofte. De cate ori nu ai simtit brusc nevoia sa mananci o bucatica de ciocolata, niste covrigei sau mancare de tip fast-food?

Citeste
Blog Preview

Miere de Manuka

Am inceput de curand o cura cu miere de Manuka pentru intarirea sistemului imunitar cat si pentru probleme digestive.

Citeste
Blog Preview

Untul de arahide

Imi place la nebunie untul de arahide. Sunt nutritionist si pot sa va spun ca, sa mananci sanatos si sa te mentii intr-o forma cat mai fit nu este deloc usor.

Citeste
Blog Preview

Sucul de noni

Fructele noni se folosesc mai ales in Malaezia, Filipine, India, Hawaii, America de Sud, unde proprietatile sale terapeutice sunt bine cunoscute. Practic aceste fructe noni sunt un fel de dude.

Citeste
Blog Preview

Intolerante alimentare

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia Globului sufera de o forma de intoleranta alimentara.

Citeste

Alatura-te conversatiei

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Lasa un comentariu

Trebuie sa va inregistrati mai intai pentru a posta un comentariu. Autentifica-te aici